Friday, April 1, 2016

"Captive Prince" by C. S. Pacat

trigger warning: r*pe, physical violence, pedophilia
also yeees lgbtq+ characters yaas

"This was Vere, voluptuous and decadent, country of honeyed poison"

 Деймън е герой в своята страна и законният наследник на трона на Акиелос, но целият му свят се срутва, когато един ден войниците на неговата бъдеща страна нахлуват в стаята му, избиват прислужниците му, и се опитват да го пленят. Принцът разбира, че болният му баща е бил убит и неговият полубрат се е изкачил на трона. Деймън вижда как всичко, което е знаел и имал, рухва пред очите му, като той бива лишен от личността си и изпратен в двора на Вере като роб на удоволствието. 
 Принц Лорън, новият господар на Деймън, е манипулативен, смъртоносен, умен и красив. Той е представител на най-лошото в двора на Вере. Но нищо не е точно така, както изглежда и Деймън е принуден да работи за и заедно с Лорън, за да спаси себе си и своята страна. 

 Тази книга е жестока. Кървава. Не щади нито своите герои, нито умът на читателя. Повече от веднъж се ужасих и отвратих от това, което е излязло изпод пръстите на авторката. Повече от веднъж се чудех как е успяла да създаде толкова отлични антагонисти. Всеки един от тях е пъзел, който трябва да сглобиш, за да разбереш. Нищо не ти е представено наготово, авторката иска да опознаем героите. Всички те са манипулативни, жестоки и ужасяващи, но какви са им мотивите? 
 Книгата главно се фокусира върху едно: героите. Както е и при старогръцката литература, каквато атмосфера имаше точно в "Captive Prince". C. S. Pacat разгръща героите точно, както един фентъзи автор би разгърнал света в своята книга. Те са нейното оръжие и силната й страна, като си играе с тях, и вместо да ги променя през книгата, по-скоро ги гради. Тук няма world-building, а character-building.
 Връзките също са голяма част от книгата. Романтичните, сексуалните, приятелските. Отношението на героите ни към другите около тях разкриват много за характера им и по този начин Pacat ни осигурява още един начин, по който да ги опознаем. Всички те са хитри и коварни до мозъка на костите си, но има и рядка проява на милост дори от страна на така жестокия принц Лорън. 

"A golden prince was easy to love if you did not have to watch him picking wings off flies."

 Книгата е много тъмна. Не е нещо, с което да се захванете като леко четиво. Да, стилът на писане не е сложен и лесно се чете, но самите събития са това, което правят книгата трудна за преглъщане и понякога твърде безжалостна. Както вече написах в началото на поста: trigger warning за r*pe, physical violence, pedophilia. 
 Диалозите между героите са едно от отличните неща в книгата и другата силна страна на авторката. Изпълнени с черен хумор, остроумие и сарказъм. Те са пълноценни разговори, водени между героите, а не просто средство за уголемяването на обема на книгата. А като сме споменали обема - сравнително малка е, което е изненадващо, защото толкова много неща се случват за толкова малко време. 

Source: kf1n3

 "Captive Prince" не прилича на никоя книга, която съм чела досега, но може да си представите, че е нещо като микс между "Игра на тронове", "Полулош" и "The Song of Achilles". Увлекателна, шокираща и провокативна, книгата ви предлага разнообразие от герои, които да мразите или обичате, всеки от тях по-хитър и коварен от следващия. Съзтезание по жестокост и бруталност, "Captive Prince" на C. S. Pacat. 

1 comment:

  1. Искам да попитам къде мога да намеря книгата? Знам че има хартиени копия и може ли да се купи от тук или трябва да се поръчват? А ако си я чела онлайн плаща ли се и за онкайн четене, а ако не може ли линк?

    ReplyDelete