Wednesday, July 1, 2015

Unpopular Opinions Tag

 Не мисля, че съм тагната от някого, но все пак ще направя тага, защото няма за какво друго да пиша в момента. 

 1. Популярна книга или поредица, която ти не харесваш: "Петата вълна" на Рик Янси и "Обсидиан" на Дж. Л. Арментраут не ги понасям и съм от малкото хора, които мразят тези книги. И не мисля да продължа със следващите книги от поредиците. 

 2. Популярна книга или поредица, която е по-скоро мразена, но ти я обичаш: Не бих казала, че е "мразена", а по-скоро не е известна и е доста проблематична, но си обичам "Заветът Мефисто" на Тринити Фейгън (която вече е Стефани Фейгън) и ми е нещо като guilty pleasure. Поредицата не е нищо особено и даже не мисля, че авторката ще може да я довърши, защото вече се самоиздава, а със сигурност няма достатъчно пари за да издаде всичките книги от поредицата. 

 3. Любовен триъгълник, в който главния герой е избрал човека, който ти не си искал да избере (или романтична двойка, която не харесваш): Мразя любовни триъгълници и в повечето случаи се моля главният герой да си остане сам и да не "избира" никого, но ако се случи да съм за един от хората, то тогава главният герой избира този, който не харесвам. 

 4. Популярен жанр, към който рядко посягаш: Трилъри, криминални, ужаси. Мисля, че от изброените само от ужаси съм чела една книга и от криминалните една. Не ги харесвам и не мисля, че някога бих посегнала към тях, защото съм далеч по-привлечена от фентъзи жанра. 

 5. Популярен или много обичан герой от книга, който не харесваш: Деймън Блек от "Обсидиан", Джейс от "Реликвите на смъртните", Уил от "Адските устройства", които са всеобщите любимци на книжни влогъри и блогъри, а аз не чувствам нищо освен омраза към тях. Хората предпочитат да игнорират проблематичните им характери, защото все пак са от "готините момчета". 

 6. Популярен автор, който не успява да ти се хареса: Касандра Клеър. Жената сигурно точно в този момент създава още една поредица за Ловците на сенки, чудейки се как да източи още пари от феновете си. Не схващам как е станала толкова обичана и известна като се опитва да продаде едни и същи книги отново и отново, само сменяйки имената на героите и периодът на време, в който се развиват книгите й. 

 7. Популярни и често използвани в книгите тропи, които си се уморил да срещаш (като "изгубени принцеси", продажни владетели, любовни триъгълници и др.): Забранената любов, любов от пръв поглед, любовта като цяло. От дълго време вече ми е омръзнало да чета само и единствено за любовта между двама хетеросексуални бели хора, което го виждаме навсякъде. Къде са всички асексуални хора, хомосексуални, бисексуални, пансексуални, демисексуални, хора, които не искат да се определят като някаква сексуалност и т.н.?! Къде са всички genderqueer хора? POC? 

 8. Популярна поредица, която нямаш желание да прочетеш: Чела съм първите три части на "Реликвите на смъртните" и нямам грам желание да продължа с поредицата или пък да прочета бъдещите поредици на Касандра Клеър. 

 9. Казват, че "книгата винаги е по-хубава от филма", но има ли филмова или телевизионна адаптация, която харесваш повече от книгата-първоизточник?: Макар и да харесвам "Лабиринтът: Невъзможното бягство", мисля, че филмът беше по-добър (и да, мнението ми е малко повлияно от участието на Дилън О'Браян и Ки Хонг Ли). Също така и "Сойка-присмехулка: част 1" беше много по-добър от книгата и мисля, че втората част ще е още по-добра. 

No comments:

Post a Comment