Monday, December 22, 2014

"целувка за ана" и "звезди за лола"


тъй като напоследък съм в настроение за сладникава музика, анимета и книги, реших да напиша ревю за "целувка за ана" и "звезди за лола". те са първите две книги в трилогия и третата излезе преди доста време, но все още не е преведена на български. не са напълно свързани помежду си, но все пак героите от първата книга ги има и във втората и в третата са всички заедно с новите главни герои. всяка една книга е любовна история за следователните герои и всичко в тях е толкова сладко и миличко. 
започвам с "целувка за ана". 


корицата се опитвам да я игнорирам, но... толкова е ужасна в сравнение с кориците на оригиналните книги. защо, егмонт?! и заглавието... "anna and the french kiss" някак е станало "целувка за ана". 
героите са ана (no shit) и етиен сен клер. събитията се развиват във франция. героинята бива изпращана да учи в американско училище в париж против желанието си, но баща и настоява и тя няма друг избор. макар че мисли, че няма да и хареса и даже в началото плаче, всичко се развива по-добре от очакваното. създава нови приятели и се запознава със сен клер, който е момчето мечта на всеки (поне на мен). двамата се разхождат из париж и обикалят кина и книжарници и какво ли става? ами, влюбват се, разбира се. 
ана, за разлика от адашката си в "50 нюанса сиво", е прекрасна и много я обичам. заради нея сега и аз искам да живея във франция и да си намеря някой сен клер. 
сен клер... няма да го наричам етиен, тъй като само ана може. толкова е прекрасен. не, не е лошо момче. и това ми хареса най-много. вече всяка втора YA книга има лоша момче. сен клер беше мил и сладък и се държеше добре с всеки и и и и... обичам го. макар и животът му да е fucking hell, той успява да се държи добре с хората около себе си и да се усмихва. ето, че не всеки герой с tragic backstory e или зъл, или луд. 
книгата я прочетох за ден през лятото и всички герои толкова ме зарадваха. джош също е прекрасен, но неговата голяма роля е в третата книга. 
ако кажа още нещо за тази книга, сигурно ще ви спойлна всичко, така че стига толкова.
да преминем към "звезди за лола". 


още по-грозна корица, но пък заглавието не е чак толкова зле... но все па на английси е "lola and the boy next door" и нашите някак са го прочели "звезди за лола". няма лошо. 
тази не ми хареса толкова много, колкото "целувка за ана", но все пак беше прекрасна. 
лола обича да носи цветни перуки и дрехи, които повечето биха намерили за странни. иска да отиде на бала си облечена като мария антоанета и целта и е сама да си ушие роклята. и разбира се, с тази рокля ще носи кубинки. другото и желание е бащите и да приемат гаджето и последното желание е никога да не се види с близнаците бел. 
е, едно от тези желания се случи. 
книгата е доста сладичка и лола всъщност я харесвам повече от ана. но крикет не може да се сравни със сен клер. крикет не може да стъпи на малкото пръстче на сен клер. трябва да спра да говоря за сен клер. 
обичам, че лола има бащи, не баща, а бащи. да, браво на стефъни пъркинс. и, че носи различен цвят перука всеки ден и дрехи, които повечето хора не одобряват. обичам лола. 
крикет... ами, какво да кажа? беше ми малко безразличен. шипвам ги с лола, но просто не беше кой знае какво. и той си е добричък и миличък като сен клер, и доста изобретателен, тъй като е внук на александър греъм бел. най-много ми хареса, че и той като лола си се облича по свой, уникален начин. толкова си подхождат. 
и най-важното... имаше сен клер и ана в книгата. упс, сори, трябваше да ги спомена. 
и пак като при първата, ако кажа нещо повече, ще ви спойлна всичко, така че спирам тук. 
само трябва да знаете, че и двете ги обожавам и са ми бебета и ги обичам повече от всичко и бих дала душата си за да издадат най-накрая и третата на български. 

2 comments:

  1. Авв, преди ден-два прочетох "Целувка за Ана" и я обожавам, директно прелетя в списъка ми с любими книги. И Сен Клер. Защо няма повече момчета като него в YA книгите? Кориците също не ми харесват, пък и не се надявам след време да ги сменят, защото кой прави така в България? Сега търся време за "Звезди за Лола", надявам се да ми хареса. Макар и да мисля, че никога няма да преодолея Сен Клер. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. невъзможно е някой да преодолее сен клер. <33

      Delete